///

Hatástalan a facebook álhírcímkézője, mivel az emberek eleve nem bíznak a fősodratú médiában

A Yale Egyetem hatalmas tanulmányt végzett, amelyből kiderül, hogy a facebook tényellenőrző módszerei – amelyek célja az álhírek azonosítása és semlegesítése – nem hatékony. Részben azért, mert az emberek nem bíznak a fősodratú médiumokban.

A kutatás szerint az álhírrel tűzdelt történetek megjelölése („vitatottak harmadik fél tényellenőrzései szerint”) nagyon sovány eredménnyel jártak. A figyelmeztető jelzések a vizsgálaton résztvevőknek csupán 3,7 %-át győzték meg arról, hogy a címeket hamisaknak tekintsék.

Azaz ez azt jelenti, attól hogy egy hír álhírnek lett megjelölve, még nem tekintik annak az emberek, mert ugyanígy tisztába vannak vele, hogy a nem-álhírnek jelölt fősodratú médiák is hazudnak és lényegében ugyanúgy lehet rájuk, álhírterjesztőként is tekinteni. Az emberek nem aszerint fogadnak el egy  hírt igaznak, vagy hamisnak, hogy melyik médium közölte azt le, hanem a saját belátásuk, a saját ismereteik szerint, önmaguk átgondolva ítélik azt meg. Az emberek nem bíznak a vezető média hatalmakban és az őket mozgató erőkben. Nem akarják, hogy megmondják nekik mit higgyenek el és mit ne. Ők maguk akarnak erről dönteni. Nem kérnek a cenzúrából.

A tanulmányban 7500 ember vett részt.

Lovas István

The post Hatástalan a facebook álhírcímkézője, mivel az emberek eleve nem bíznak a fősodratú médiában appeared first on Magyar Közösség.

Forrás: Hatástalan a facebook álhírcímkézője, mivel az emberek eleve nem bíznak a fősodratú médiában

(Visited 1 times, 1 visits today)