///

Nincs ideje a svéd rendőrségnek a nemi erőszakok tetteseinek felkutatására

svéd közszolgálati televízió arról tudósít, hogy a svéd rendőrség emberhiány miatt nem tud megfelelően foglalkozni a nemi erőszakot elkövetők utáni nyomozással. Hetek telhetnek el, ameddig a rendőrség akcióba lép, még olyan esetekben is, amikor a gyanúsítottat azonosítják.

A tudósítás konkrét esetekre is kitér. Egy 12 éves kislányt egy idősebb férfi megerőszakolt Stenungsundben, és csak két hét után kezdődött el a nyomozás annak ellenére, hogy a rendőrség tudta a gyanúsított nevét.

Idén korábban két ember filmezte le, ahogyan egy nőt megerőszakoltak és a videót Snapchat app segítségével elérhetővé tették. Egy másik ember a videót elküldte a rendőrségnek, megjelölve azt a részt, ahol az erőszakolók egyértelműen láthatók, de a nyomravezetővel csak két hónappal később vették fel a kapcsolatot.

150w” alt=”” width=”687″ height=”529″ />Torgny Söderberg, a stockholmi rendőrség egyik vezetője elmondta a közszolgálati tévének, hogy nem igazán tudnak úgy dolgozni, ahogyan az kívánatos lenne. A rendőrség szeretne többet tenni, de a jelenlegi helyzetben nincs lehetőség arra, hogy megfelelően nyomozzanak gyilkosság és nemi erőszak ügyében is. A problémának része, hogy gyakran ugyanazon nyomozó kezeli e súlyos bűncselekményeket.

Hozzátette, nehéz megmagyarázni, hogy a nemi erőszak miért kapott olyan nagy prioritást a bűncselekmények között, amikor vannak más bűntettek, amelyek még annál is súlyosabbak.

A tudósítás idézi statisztikai adatokat is, amelyekből kiderül, hogy a nemi erőszakoknak egyre kisebb hányada esetében indul bűnvádi eljárás. 2014-ben ez 20 százalék volt, míg tavaly a bejelentett nemi erőszak útján elkövetett bűncselekményeknek csak 11 százalékában indult meg a bírósági eljárás.

Söderberg hozzátette: a legrosszabb, ami történhet az, hogy a nyilvánosság elveszti a bizalmát az igazságügyben. Elmondta még: nem lenne jó, ha ez bekövetkezne. „Nem rettegek ettől, de aggódom”, mondta a rendőri vezető.

Magyar Idők

The post Nincs ideje a svéd rendőrségnek a nemi erőszakok tetteseinek felkutatására appeared first on Magyar Közösség.

Forrás: Nincs ideje a svéd rendőrségnek a nemi erőszakok tetteseinek felkutatására

(Visited 1 times, 1 visits today)