///

Nobel-békedíj jelölt is belekeveredett az embercsempész-vizsgálatba

Egy eritreai pap is gyanúba keveredett a trapani ügyészség embercsempészetet vizsgáló nyomozásában: az emberjogi aktivistát azzal vádolják, hogy illegálisan küldött információkat az embercsempészek csónakjain utazó migránsokról és a vízi járművek tervezett célállomásaikról az olasz partok közelében munkálkodó NGO-k hajóinak.

Eritrean priest denies Trapani charge of facilitating clandestine migration

Súlyos vádakkal illeti a szicíliai Trapani ügyészsége Don Mossie Zerait, akit 2015-ben a Nobel-békedíj egyik jelöltjeként ismert meg a világ. Az emberjogi aktivistaként munkálkodó eritreai papot azzal gyanúsítják a hatóságok, hogy információkat osztott meg az NGO-kkal az olasz partokhoz tartó embercsempész hajók útvonaláról – írta a The Local.

Az eritreai pap egy olyan blogot is működtet, melyet a sajtó csak a “migránsok mentőmellényeként” emleget. A Habeshia nevű oldal olyan utolsó pillanatokban fontos információkkal szolgál az Európa felé tartó bevándorlóknak – főként az eritreaiaknak -, melyek segítségével segélykérést adhatnak le a nyílt vízen.

Ártatlannak vallja magát

Az ügyészség vizsgálatára válaszul a pap egy nyilatkozatot tett közzé a weboldalán, melyben ártatlanságáról vall:

“Tiszta lelkiismerettel erősíthetem meg, hogy nincs semmi titkolnivalóm, mindig jogszerűen jártam el. A Trapani-vizsgálaton kívül még soha nem kérték számon rajtam a menekültek és a migránsok érdekében végzett munkám megvédését vagy indoklását”

Zerai bevallotta, hogy valóban küldött sos-jelzéseket a hajóknak, de ezeket a “megfelelő csatornákon” keresztül tette. Elmondás szerint az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának, az Orvosok Határok Nélkül, a Sea Watch, a Moas és a Watch The Med hajóinak küldött segélykérő jelzéseket.

A pap hozzátette, hogy minden alkalommal tájékoztatta az olasz parti őrséget és a máltai hatóságokat a segélykérésekről, a Jugend Rettet hajóval folytatott “titkos csevegéseiről” írt közléseket pedig egyértelműen elutasította. Elmondása szerint a kommunikációt mindig egy sima mobiltelefon segítségével folytatta. Nem a líbiai partokról elinduló hajókkal kommunikált, hanem a nyílt vízen közlekedő csónakokkal, melyek már elhagyták a líbiai vizeket.

Ha érdekesnek találod a cikket, oszd meg ismerőseiddel is!

Forrás …

The post Nobel-békedíj jelölt is belekeveredett az embercsempész-vizsgálatba appeared first on Magyar Közösség.

Forrás: Nobel-békedíj jelölt is belekeveredett az embercsempész-vizsgálatba

(Visited 1 times, 1 visits today)