///

Oroszország betiltja a cigarettát

2017. január 11. 09:58

MOSZKVA, 09:58

Oroszország azt tervezi, hogy törvényben tiltja meg, hogy a 2015 után születettek cigarettát vásárolhassanak. Rövid távon ugyan ennek nem lesz jelentős hatása, hosszú távon azonban végleg megszabadulhatnak a cigarettától.

A dohányzás Oroszországban rendkívül népszerű. A cigarettát jellemzően Kubából, Grúziából és Közép-Ázsiából importálják. Évente körülbelül 400 ezer ember hal meg a dohányzáshoz köthető betegségek miatt. Vlagyimir Putyin most egy olyan törvényjavaslatot kezdeményez, amely — a világon elsőként — véglegesen megszabadítaná az országot a cigarettától. — írja a Daily Mail.

A dohányzás ugyanis nemcsak az emberek egészségére, hanem a gazdaságra is rendkívül ártalmas.

Az Egészségügyi Világszervezet és az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet friss tanulmányában kimutatta, hogy a dohányzás világszerte 1000 milliárd dollár kárt okoz a világgazdaságnak az egészségügyi többletköltségek és a kieső munka által. A jelentés szerint a jelenlegi évi hatmillió fővel szemben 2030-ban már évi nyolcmillióan fognak meghalni dohányzás következtében a világon. A dohányipar termékei megrövidítik az emberek életét és hatalmas egészségügyi költségekkel terhelik meg a családokat, a közösségeket és az országokat.

A törvényjavaslat az orosz parlament egészségügyi bizottságának elnöke szerint a kitűzött cél “ideológiailag helyes.” A Kreml szóvivője azt nyilatkozta, hogy komoly viták várhatóak, de valós törekvés a cigaretta végleges kitiltása az országból.

Ha elfogadják rövid távon ugyan nem lesz nagy hatása, de hosszú távon komoly következményekkel jár majd. A leendő generációk már nem szokhatnának rá a cigarettára. 2050-re pedig alig maradna dohányos ember Oroszországban.

Forrás: Oroszország betiltja a cigarettát

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Close