///

Szükségállapotot hirdettek ki Charlottesville-ben a szélsőjobboldali tüntetés miatt

Várhatóan több ezer személy csatlakozik a „Unite the Right” nevű tüntetéshez, amelyet azért szerveztek, mert a városban el akarják távolítani egy olyan polgárháborús tábornok szobrát, aki támogatta a rabszolgaságot.

A szélsőjobboldali csoportok és az ellentüntetők között – akik szintén gyülekezni kezdtek a városban – erőszakos összecsapások alakultak ki, a rendőrség szerint két ember megsérült.

A szükségállapot lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy szükség esetén további erőforrásokat kérjenek.

A rendőrség a tüntetők ellen könnygázt és paprikasprayt is bevetett, és közlésük szerint őrizetbe vételek is történtek, miután többen törvénytelenül gyülekeztek a város egy részén.

A tüntetők azt kifogásolják, hogy Charlottesville-ben el akarják távolítani Robert E. Lee szobrát, aki a Konföderáció seregének volt tábornoka, később főparancsnoka az 1861-65-ös amerikai polgárháborúban.

Joel Gunter, a BBC helyi tudósítója azt mondta, hogy a rendőrség egyelőre nem fékezte meg az összecsapásokat a két rivális tüntetőcsoport között. Elmondta azt is, hogy az összecsapások eddig „rendkívül erőszakosak” voltak.

Charlottesville egy központi helyszíne lett a fehér nacionalistáknak, miután a városi tanács a kérdéses szobor eltávolítása mellett döntött. Pénteken egy csoport a „White lives matter” (~ A fehér életek számítanak) mondatot skandálta, és eközben fáklyákkal vonult a Virginiai Egyetem területén.

Mike Signer, a város polgármestere elítélte a tüntetést, amelyet úgy jellemzett, mint a „gyűlölet díszszemléjét”.

Olvasd el a többi hírt is a facebook oldalunkon!

Forrás …

The post Szükségállapotot hirdettek ki Charlottesville-ben a szélsőjobboldali tüntetés miatt appeared first on Magyar Közösség.

Forrás: Szükségállapotot hirdettek ki Charlottesville-ben a szélsőjobboldali tüntetés miatt

(Visited 1 times, 1 visits today)